luni, 5 martie 2007

Enigma Otiliei - recomandarea mea pentru elevi

Una dintre operele care mi-a atras atenţia în mod deosebit este romanul "Enigma Otiliei" scris de George Călinescu. Această operă începe cu descrierea tip tablou a străzii şi a casei în care locuia familia Giurgiuveanu. Primul personaj prezentat este tânărul Felix Sima, fiul renumitului doctor Sima. Rămânând orfan el vine în Bucureşti pentru a se stabili la unchiul său Costache Giurgiuveanu. Aici îşi întâlneşte rudele care nu par a fi încântate de apariţia sa decât după mai multe insistenţe din partea lui. Reuşeşte să se stabilească simţind o atracţie specială pentru verişoara sa Otilia, care îl considera neofit. Felix este uimit cînd observă că Otilia, de aceeaşi vârstă cu el, este interesată de bărbaţi mult mai în vârstă decît ea, răspunzând avansurilor lui Pascalopol. Autorul ne prezintă idila dintre cei doi protagonişti ai operei (Pascalopol şi Otilia) care se sfârşeşte cu plecarea Otiliei în străinătate.
Eu recomand această carte deoarece consider că este una pe placul tinerilor din ziua de astăzi întrucât ne este prezentată viaţa tânărului Felix Sima care poate fi comparată cu oricare alta a unui tânăr din zilele noastre. El parcurge drumul neofitului neiniţiat de nimeni deoarece tatăl său murise, iar unchiul său cu toate că era deţinătorul averii lui nu îl ajuta deoarece era foarte zgârcit. Metodele sale prin care reuşeşte în viaţă pot fi frecvent întâlnite şi în viaţa noastră. Este o carte ce ne captează atenţia încă de la început şi tocmai până la sfârşit, interesul fiindu-ne menţinut mereu viu deoarece vrem să aflăm ce se va întâmpla, la final, cu personajele participante la acţiune. Un alt motiv pentru care trebuie să citim, nu neapărat această operă, ar fi evitarea
greşelilor pe care le poate creea necunoaşterea. În opinia mea, această operă este una foarte bună care merită pe deplin citită.

Un comentariu:

Anonim spunea...

fain