vineri, 30 noiembrie 2007

Horia Zilieru şi Valeriu Mardare - o seară de poezie greacă

Seara zilei de 26 noiembrie 2007 a fost o seară de poezie greacă inedită, dedicată artistului Gherghios Vafopoulos. La "Muzeul Literaturii Române" din Iaşi, în Galeria de Artă "Pod Pogor" au fost invitaţi renumiţii Horia Zilieru şi Valeriu Mardare pentru a asista la un moment poetic realizat de studenţii anului II la Actorie a Universităţii de Artă "G. Enescu": Andreea Spătaru, Alin Mândru, Erica Moldovan, Maria Câmpeanu, Alisa Munteanu, Doru Ivan, Vlad Baba, Silviu Tabără şi George Marici.
Programul gândit a debutat cu un mini-recital de poezie şi muzică greacă.
"Una dintre cele mai frumoase conferinţe pe care le-am ascultat în tinereţea mea, că pe atunci eram oameni săraci şi nu ne puteam duce la Bucureşti, poeţii bucureşteni au avut acest noroc: să vadă marile figuri ale culturii româneşti; deci cea mai frumoasă conferinţă pe care am ascultat-o a fost a profesorului Tudor Vianu. A venit să ne vorbească despre Anton Pann şi cum şi eu îl trec printre strămoşii mei pe Anton Pann m-am dus să-l ascult. A avut o deschidere uluitoare pe care i-o fur eu acum: <<>> a afirmat Horia Zilieru. Discursul acestuia despre poezia greacă a fost de o suculenţă aparte, el aducând în discuţie nume rezonante ale literaturii universale precum: Sofocle, Homer, Aristofan şi integrându-i şi pe Vasile Alecsandri cu "Meşterul Manole" care susţinea el: "nu-i al nostru pentru că a circulat din Macedonia până în Armenia în difererite variante, însă cea a lui V. Alecsandri fiind cea mai frumoasă" şi Ion Barbu "unul dintre marii poeţi români" în rândul acestora.
Horia Zilieru a reuşit să suscite interesul tuturor celor prezenţi la acel moment. El a manifestat o deosebită plăcere de a vorbi despre poezia greacă cea care este de o " surprinzătoare varietate şi s-a adaptat tuturor formelor vieţii". În încheiere, Horia Zilieru a afirmat că el învaţă în permanenţă din poezia greacă.
Valeriu Mardare a avut un discurs minimal în comparaţie cu cel al lui Horia Zilieru, el prezentând doar etapele pe care le-a depăşit până a ajuns acolo unde se află astăzi. A prezentat într-o oarecare ordine cronologică evoluţia sa. În anul 1983 a avut primul contact cu Grecia, respectiv, cu poetul Vafopoulos care l-a primit "într-un mod sufetist" înmânându-i un volum în care se regăseau toate creaţiile sale. Valeriu Mardare era student pe atunci însă îşi dorea nespus de mult să descopere " Balada dragostei " pe care a şi prezentat-o la cercul de poezia al Universităţii, după care a fost publicată în revista "Dialog".
Sub genericul "Balada dragostei şi alte poeme", studenţii din anul II la Actorie au dat viaţă poeziilor artistului grec Gheorghios Vafopoulos ce fac parte din primul său volum care a stârnit entuziasm în rândul grecilor. A fost prezent de asemenea un recital de poezie în limba greacă susţinut de studenţii: Ioana Maria Maftei şi Margareta Floarea după care au urmat câteva fragmente ale melodiilor semnate Zorba Grecu.

Niciun comentariu: